Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

Azorisk mat & dryck

Azorerna

Korna på Azorerna såg ut att ha det bra.

 

Fisk och skaldjur

Azorerna som lever på fiske har helt naturligt blivit specialister på havets läckerheter och allt är färskt och nyfångat. Gillar du fisk kommer du att trivas bra med maten på Azorerna. Både fisk och skaldjur serveras på många olika sätt så det är inga problem att hitta något du gillar. Tonfisken är väldigt god liksom deras räkor men du kan även få musslor och hummer.

Kött

På Azorerna betar korna fritt året runt på de naturliga betesmarkerna. Det gör att köttet blir extra fint och du behöver inte vara rädd för kemiska tillsatser i kornas föda eller andra konstigheter. Köttet är alltså av högsta kvalitet men tillbehören var lite tråkiga. Det är förstås svårt att bedöma det efter ett par enstaka restaurangbesök.

Korna på Azorerna strövar fritt på bergsluttningarna. Istället för att korna ska behöva stå i ladugårdar åker bönderna runt och letar upp korna när det är dags för att mjölka dom. Kan se ganska vanskligt ut när korna befinner sig där det är som brantas.


Frukt och grönt

Gillar du ananas? Då kommer du att älska Azorerna. Ananasen smakar helt enkelt underbart. Man kan nästan inte tro att det är samma sak som ananasen hemma.
Apelsiner och citroner finns också på Azorerna och frukt används ofta i efterrätterna men ananasen är det som de är mest kända för nuförtiden.


Dryck

Kranvattnet är rätt ok, men bäst är ändå vatten på flaska.

 

Kaffe och te

Kaffet på Azorerna smakar som vanligt kaffe och du kan få de flesta varianter som du vill ha tex. espresso och cappuccino.
På Azorernas huvudö, Sao Miguel, finns än teodling (som f.ö. är Europas enda) där man odlar både svart och grönt te. Detta serveras överallt och heter Chá på Portugisiska.


Öl och vin mm.

På Azorerna tillverkar man öl, vin, gin och likörer själva. De ölsorter som produceras heter Superbock och Especial. Båda är ljusa ölsorter.

När det gäller vintillverkning har man inte fått något större erkännande ut i världen. Oförtjänt tycker jag. Ett av de röda viner vi provade på restaurang och som smakade som ett vin här hemma i prisklassen 150 kr kostade runt 40 kr i butiken på Azorerna. Jag har druckit sämre Amarone-viner som kostat 5 ggr så mycket!

Ananaslikören är riktigt god, lite väl sött men smakar precis lika gott som deras ananaser. Men köper du med hem, vänta inte för länge med att dricka upp likören för smaken försvinner efter ett tag om du öppnat flaskan!

 

Azorerna - Fisk

I furnas kan man få prova maträtten Cozido som tillagas i grytor som grävs ner i jorden och värms av den vulkaniska aktiviteten.