Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

Azorerna historia

Azorerna - Historia

Azorernas tidiga historia

Azorernas historia sträcker sig långt bak i tiden. På ön Corvo har man funnit puniska mynt som tyder på att kartagerna var de första att besöka Azorerna. Araberna lär också ha känt till öarna. Det finns kartor från 1300-talet där man misstänker att Azorerna finns med och man tror att katalerna återupptäckte öarna då.
1427 är annars det år man brukar ange som upptäcktsår eftersom det är först då man har helt säkra källor.

Historien börjar med Henrik Sjöfararen som tjänstgjorde under João Gonçales Zacro landsteg på Porto Santo 1418 och året därefter Madeira. Diogo SIlves tjänstgjorde hos Henrik Sjöfararen och historikerna är ganska säkra på att han 1427 landsteg på öarna Santa Maria och São Miguel.

När man landsteg på Azorerna trodde man att flockarna av fåglarna var Goshawks (glador) som på portugisiska heter Açores. Man döpte därför öarna till Açores. Senare upptäckte man att det inte var glador utan ormvråkar man sett, men namnet fick ändå leva kvar.

Santa Maria döptes av en annan upptäcktsresande 1432 och han övertalade de första kolonisatörerna att bosätta sig där. De döpte bosättningen till Porto som fortfarande är öns största samhälle.

En annan historia handlar om Christoffer Columbus som gick iland på Santa Maria 1493 men då var kolonisationen redan i full gång. Han togs för en simpel sjörövare och sattes i fängelse!

1444 började São Miguel bebyggas av nybyggare från Portugal och Frankrike. Den bördiga marken längs kusterna gjorde att de kunde leva ett bra liv genom att odla vete, apelsiner och sockerrör.

De övriga öarna upptäcktes efter hand och 1452 var alla nio öar upptäckta.

Azorerna - Historia

Azorerna en viktig knytpunkt

Azorerna spelade en viktig roll under 1500- och 1600-talet för handeln genom sitt läge då segelfartygen som gick mellan Europa och Amerika mellanlandande där.

På 1500-talet användes Azorerna som utgångspunkt för portugisernas kolonisering av Brasilien. Portugal kom under den spanska kronan 1580 och det sägs att Azorerna och ön Terceira var det sista landområdet som kapitulerade till Spanien. 1591 blev Azorerna skådeplats i sjökriget mellan Spanien och England och 1640 blev Azorerna åter portugisiskt.

1832 startade man i Azorerna ett uppror mot den dåvarande kungen i Portugal, Dom Miguel. 1829 Blev Terceira Azorernas huvudö. Portugal var neutralt under andra världskriget men trots det blev ögruppen en viktig mellanstation för de västallierades flottstyrkor under kriget. Sedan 1951 har USA en NATO-flygbas på Azorerna.

Azorerna i nutid

Azorerna - HistoriaI mitten på 1900-talet delades Azorerna in i tre distrikt utifrån de de tre största städerna.

1976 fick Azorerna ett regionalt självstyre och den tidigare indelningen i distrikt försvann. Man blev en sk. autonomi med eget parlament och egen regering.
Azorerna (Portugal) är en republik.

Odling av grödor och boskapsskötsel liksom fiske har varit viktiga för försörjningen. Förr exporterades stora mängder apelsiner och andra citrusfrukter men det har i dag ersatts av mindre mängder Ananas. Turismen håller på att bli den viktigaste inkomstkällan även om man vill undvika massturism.

 

 

Azorerna - Historia