Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

Fakta om Azorerna

Allmänt om azorerna

Azorernas storslagna natur och växtliv tillsammans med det dramatiska landskapet och det behagliga klimatet gör det till ett perfekt semesterparadis.

Azorerna - Handelsfartyg

Sjöfart och handel gjorde en gång i tiden Azorerna till en knutpunkt i Atlanten

 

Azorerna är en portugisisk ögrupp som består av nio öar. Ögruppen ligger långt ute i Atlanten, ca: 150 mil från Europas västkust och 390 mil från Nordamerika. Öarna täcker en yta om 2 355km2 och ligger så glest att det vanligaste transportsättet är flyg.


Samtliga av Azorernas öar är vulkanöar. Den största ön, São Miguel är nästan lika stor som Madeira medan de övriga är betydligt mindre. Ögruppens läge som skapar ett nästan tropiskt klimat och att öarna är vulkanöar är förmodligen det som gjort Azorerna till ett populärt resmål tillsammans med en småskalig trivsam bebyggelse.

 

Växtlivet på Azorerna frodas verkligen och grönskan är på vissa ställen om djungellik. Hortensia trivs bra på Azorerna och målar blåa fält genom landskapet. Ett landskap som består av böljande kullar, kratersjöar, berg och dramatiska klippor.

Klimatet är sk. tempererat marint klimat och havet och havsvindarna är avgörande för vädret. Medeltemperaturen under året är 17 grader men vädret kan variera mycket med regn och dimma. Juni till september är bästa tiden att resa dit. Varje ö har sin unika natur och är mer eller mindre bebodda.

Som så många andra öar finns det en legend som pekar utan Azorerna som det sjunkna Atlantis.

Azorerna i siffror:

Innevånare: ca: 240 000
Yta: 2 355m2
Statsskick: republik
Religion: katolicism (ca: 95%)
Språk: portugisiska
Valuta: euro
Huvudort: Ponta Delgada (São Miguel)
Största ö: 759 km2, São Miguel,
Högsta punkt: 2 351 m, vulkanen Pico Alto på ön Pico
Nationaldag: 10 juni
Självständighet: erkänd autonomi 1976
Tidsskillnad: 2 timmar efter Sverige
Landsnr: 351
Landskod: PT

Azorernas historia i korthet

Azorerna upptäcktes troligen av kartagerna och har även tidigt känts till av araberna. Ögruppen återupptäcktes på 1300-talet av katalanerna. 1427 togs öarna i besittning av portugiserna. Azorerna var under 1500-1600 talet en viktig mellanlandningsplats för handel mellan Europa och Amerika och portugisernas kolonisering av Brasilien. 1976 fick de eget självstyre.

Öarnas utveckling har varit varierande pågrund av de stora avstånden men också beroende på hur strategiskt de legat i förhållande till sjöfarten.

Mer om Azorernas historia hittar du här »

Azorernas statsskick

Azorerna tillhör Portugal och därför också EU. Därmed är ögruppen både Europas och EU:s västligaste utpost. Trots att det tillhör Portugal har de ett eget självstyre och en egen regering i staden Ponta Delgada på ön São Miguel. Ledamöterna till de styrande församlingarna utses genom allmänna val. Det finns 19 kommuner fördelade över öarna.

Azorerna invånare och försörjning

Hälften av Azorernas ca: 260 000 invånare bor på São Miguel resten är spritt på de olika öarna varav Corvo är den minsta med 435 invånare.

Man lever till största delen av jordbruk, fiske och boskapsskötsel men även turism, småindustrier och transporter bidrar till inkomsterna.

Turismen skulle kunna bli en betydande del av inkomsterna men på Azorerna vill man undvika storskalig massturism. Turismen på Azorerna kom även i gång först på 80-talet och man kan fortfarande märka av att de inte alltid är så vana vid turister (de som arbetar inom turistnäringen är ändå ganska duktiga på engelska).

Azorerna - Hyacinter