Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

Väder och klimat på Azorerna

Azorerna - Klimat, väder och temperatur

 

Klimatet på Azorerna styrs förstås av att det ligger där det ligger mitt i Atlanten. Havet och havsvindarna avgör vilket väder och vilken temperatur det blir. Golfströmmen bidrar positivt till temperaturen samtidigt som polarvindar och tropiska luftmassor styr mycket av vädrets växlingar.

Klimatet kallas temperat marint och är milt. Temperaturen varierar ganska lite under året. Däremot är det stor skillnad när det gäller nederbörd över året.

På vintern är häftiga oväder inte ovanliga med stora skyfall och stormar som ställer till det för både människan och naturen.

På sommaren är det betydligt större chans till sol och blå himmel men vädret är nyckfullt och omväxlande. Det finns chans till fina soliga och varma dagar även mitt i vintern.


När vi var på Azorerna hörde vi ett talesätt att "på Azorerna kan man få uppleva fyra årstider på en dag". Det stämde ganska bra. Det kunde växla från mulet till ösregn som sedan övergick till gassande sol och därefter åter mulet med hårda vindar (vi var där i maj). Snabba väderväxlingar är alltså vanliga.

Azorerna - Temperatur

Luftfuktigheten är ganska hög, 77-79% i snitt.
Medeltemperaturen under juli-augusti 22-23 grader och samma temperatur är det i vattnet. Nederbörden är över 1000mm per år och det mesta kommer under vinterhalvåret.

Azorerna har ett skönt och behagligt klimat men är man bara ute efter att sola och bada är medelhavet ett bättre val. Inte för att det är så väldigt mycket varmare där utan för att vädret är mer stabilt.

Bästa tiden att resa till Azorerna är juni, juli, augusti

 

Azorerna

 

 

 

Azorerna - klimat

Vädret på Azorerna kan växla väldigt snabbt.