Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

Azorernas sevärdheter - Eldsjön (Lagoa do Fogo)

Azorerna -Eldsjön

Tyvärr hittade vi aldrig fram till Eldsjön för det hann mörkna. Men den här vackra vyn fick vi i alla fall se under vår "jakt".

Eldsjön, eller Lagoa do Fogo som den heter, ligger i en vulkankrater som man tror bildades vid utbrottet 1563 som drabbade São Miguel. Den vackra sjön når du enklast med bil och du kan då passa på att njuta av det dramatiska landskapet på väg upp på berget. Väl uppe på 900 meters höjd har du en otrolig utsikt. För att komma till sjön tar du en stig längs kraterkanten. Det tar ungefär 30 minuter att ta sig ner.

Nere vid sjön som är turkosblå lär det visst påminna om ett månlandskap och vid stranden kan du sola och bada även om vattnet inte alltid är så varmt. Sjön är mellan 12-20 meter djup och är häckningsplats för många sjöfåglar som måsar och trutar och i sjön finns bl.a. karp och öring.

För den som gillar att vandra ska området kring Lagoa do Fogo var ett bra ställe att tillbringa en dag och det finns en gammal vandringsled runt sjön som bitvis är brant och som även kräver att du vadar. Leden underhålls inte längre men för den som vill ha en mer krävande vandring (och slippa sällskap) är den perfekt.

Det finns två förklaringar till namnet Eldsjön. Den ena förklaringen är att den vid utbrottet skulle ha lyst upp hela São Miguel när den bildades, den andra menar att det kommer sig av att dimman ofta virvlar över sjön och får det att se ut som rök.

Eldsjön - Lagoa do Fogo ett måste att besöka när du är på Azorerna. Den är ansedd som den vackraste av de tre stora vulkansjöarna.

Trots två försök lyckades vi aldrig se sjön. Första försöket gjorde i slutet på dagen efter att åkt runt halva ön. Vi åkte först fel (vi följde Ulf Schenmans vägbeskrivning som inte stämde längre) och när vi väl kom rätt hade det hunnit bli becksvart ute så vi gav upp. Andra försöket blev också misslyckat. När vi väl kom upp på berget var det dimma och det blåste så hårt att vi inte kunde gå ur bilen.
Men då har vi något att se nästa gång vi åker till Azorerna!

 

Azorerna

 

Sankt Peterskyrkan

Lanskapet är dramatiska på Azorerna på grund av vulkanerna.