Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

Azorernas sevärdheter - Ponta Delgada


Azorerna - Ponta Delgada

Regionens huvudstad erbjuder en hel del sevärdheter och staden har ett stort utbud av restauranger och en del shopping. Staden består till stor del av trånga kullerstensbelagda gator där fik och matställen trängs tillsammans med butiker. Byggnadsstilen är portugisisk med lokal prägel. Kullerstenarna gör att det kan vara bra att ha på sig bekväma skor när man är ute och flanerar.

Vi hamnen finns en lång strandpromenad "Avenida Infante Don Henrique" uppkallad efter Henrik Sjöfararen. Den är 1500 meter lång och går längs hela stadskärnan. Längs stranden hittar du små caféer där du kan fika, tex. dricka en Espresso och på kvällen är det perfekt att smälta dagens intryck tillsammans med öl eller ett glas vin.
På insidan av gångstråket mot staden finns det matvaruaffärer, restauranger, biluthyrare och en shoppinggalleria mm.
Från promenadstråket har du utsikt över hamnen och piren på andra sidan och du kan få se allt från enstaka kryssningsfartyg och lastbåtar till fiske- och roddbåtar.

 

Azorerna - Pont Delgada

Hamnen i Ponta Delgada. Till höger ligger promenadstråket.

I den ena änden av promenadstråket ligger det gamla fortet Castelo São Braz som byggdes 1550-talet och det byggdes under koloniseringsperioden. Utanför hittar du exempel på gamla ankare och en fin fontän tillsammans med ett minnesmärke över stupade i första världskriget. En bit in från fortet hittar du torget Praca 5 de Outbro och intill det kyrkorna Santo Cristo och São José. Den senare är ett exempel på den maneolska arkitekturen uppkallat efter Kung Manoel I, 1495 - 1521 som härskade under den tid då stilen utvecklades. Den har alltså sitt ursprung från 1500-talet på Madeira och kännetecknas av mycket utsmyckningar och ornament med inspiration från araberna och Indien.

 

Azorerna - MarinanVid den andra änden av hamnen hittar du marinan där segelbåtar och vanliga båtar trängs. Det är även från marinan som val- och delfinsafarin utgår. Intill marinan finns en pool och du kan även bada direkt i havet.

Går du från marinan mot andra änden av promenadstråket passerar du de två stora hotellen Açores Atlântico och Marina Atlântico och strax därefter finns flera affärer och den stora shoppinggallerian där du hittar det mesta.

Ungefär mitt på promenadstråket finns torget Praca Goncalo Velho. Det är uppkallat efter öns förste guvernör och där finns även den utsmyckade stadsporten Portas da Cidade. När man får "fint främmande" tas de emot vid torget.
Snett bakom torget ser du domkyrkan Igreja Matriz de Sao Sebastiao som färdigställdes på 1600-talet. Kyrkan har en vacker interiör även om den på utsidan ser lite "luggsliten" ut. Mittemot kyrkan ligger Ponta Delgadas stadshus.

Lite längre västerut finns ett annat torg, Praca Vasco da Gama. Här finns bla. busshållplatser och taxi. Vid torget hittar du även posten och turistinformationen. Torget är en bra utgångspunkt för att utforska resten av staden med sina trånga gator och små butiker.

Azorerna Parken António BorgesGarden är värd ett besök. Parken är inte så stor men där hittar du massor av träd, buskar och blommor, varav några är endemiska. Där finns även ett stort gummiträd ( Ficus Elastica) med enorma rötter. Parken har även en del mindre konstgjorda grottor som är uppbyggda med lavasten och några vackra dammar. Parken är ett perfekt ställe för att avsluta en stadsvandring med en picknick. Strax bortanför parken finns ett shoppingcenter och en sportanläggning.


AzorernaJardim Jacome Correia är ytterligare en park med många vackra och udda träd. För att komma in måste du visa pass. Här ligger 1800-talsslottet Santa Ana som inhser pralamentet.
Strax bredvid ligger en mindre park och palatset, Palácio Josédo Canto. Där finns det även en swimmingpool med omklädningsrum.

Museet Museu Calros Machado ligger i en gammal vacker klosterbyggnad och innehåller konst- kultur- och naturhistoria.

I Ponta Delgada råder det inget hektiskt nöjesliv även om det finns några diskon och pubar. De flesta restaurangerna är små och trevliga och en del av dom har levande musik. När det gäller maten är fisk och skaldjur det som är bäst. På kvällen är det många som rör sig längs promenadstråket där man kan sitta och koppar av.

 

Azorerna

 

Azorerna