Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

Azorernas sevärdheter - Furnas

Azorerna - Furnas


Furnas är den plats på São Miguel som har den mest märkbara vulkaniska aktiviteten. Innan man kommer fram till staden Furnas passerar man sjön Lagoa das Furnas, SJön är 12 km2 och ca: 12 meter djup som mest.

Vid stranden på den norra sidan finns de(resan tar ca: 45 minuter) t rökande och bubblande källort. Lokalbefolkningen lagar här sin nationalrätt Cozido genom att sänka ner grytor o jorden. Vill man prova på går det bra men man bör boka i förväg. Flera restauranger i Furnas serverar nationalrätten. På motsatta sidan av sjön kan man se ruinen av en gammal kyrka som ska vara den enda kyrkan på ön byggd i gotisk stil. Vid sjön gäller det att se sig för och inte trampa ner i något kokande hål.

AzorernaVäl framme i staden Furnas kan du titta på fler rykande och bubblande källor som är lite häftigare än de vid sjön och du får räkna med att svavellukten är påtaglig. Det finns 28 aktiva källor som samsas på ett litet område.
Staden har en stor vacker kyrka som du också kan passa på att besöka.

 

Terra Nostraparken är en sevärdhet du måste besöka. Det är en stor botanisk trädgård med växter från hela världen. Den är 12,ha och har sitt ursprung för 200 år sedan när handlaren och amerikanen Thomas Hickling slog sig ner där och lät sin trädgårdsmästaren anlägga den första trädgården. Sedan dess har den bytt ägare några gånger. 1937 öppnades den för allmänheten och i dag arbetar 14st trädgårdsmästare i parken. Parken har utvecklats och man har som mål att skapa den park i Europa som har flest unika växter. Du hittar bland annat Azorernas endemiska arter här (dvs. växter som bara växer på Azorerna). Parken sägs ha över 2500 träd och den är mycket vacker med sina växter, blommor, vattendrag och fåglar.

Azorerna - Furnas, fågel

Ungdomens källa ligger Terra Nostraparken och dess vatten värms av underjordiska källor. Vattnet som är varmt, gulaktigt och järnrikt sägs ha en föryngrande förmåga. Vi kosntaterade att det nog inte räcker ett enda bad..
I anslutning till källan finns omklädningsrum och utomhusduschar som tyvärr bara har kallt vatten. Att duscha av sig efter badet är nödvändigt eftersom det grumliga vattnet färgar av sig. Badkläderna kan vara svår att få rena men efter en riktigt tvätt försvann de sista resterna för oss.

Det tar ungefär 45 minuter med bil att ta sig till Furnas. Om du tänker ta bussen, kolla upp vilken väg den åker.

Azorerna

När vi skulle tillbaka till Ponta Delgada och tog bussen märkt med just Ponta Delgada begick vi ett misstag. Istället för att följa kusten tillbaka svängde bussen över på andra sidan ön. Där fastnade den bland annat i en lokal karneval i en av städerna. När bussen stannade reste jag mig upp och tittade framåt i bussen för att se vad som hände. Jag kunde inte låta bli att spontat utbrista "Det var det löjligaste jag sett!". På gatan trippade ett tiotal tonårsgrabbar fram på led i någon slags dans. De hade matchande färgglada kläder och på händerna satt lika färgglada fluffiga kastanjetter (såg ut ungefär som bollarna som amerikanska cheerleaders viftar med). Dessutom såg de ut som de helst ville vara någonannanstans. Nu har jag full respekt för andra kulturer men det såg faktiskt löjligt ut. Bredvid oss i bussen satt ett par som tydligen också var svenskar för de hade problem att hålla sig för skratt när de hörde mig...

Terra Nostraparken har öppet alla dagar 10-19 i maj-oktober och resten av året gäller 09-17.

Azorerna - Blommor

 

Azorerna - Terra Nostraparken
Detalj från entrén till Terra Nostra-parken.

 

 

Azorerna -Ungdomens källa

Här syns en del av Ungdomens källa som finns i Terra Nostraparken.