Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

Graciosa

 

Azorerna

Den vita ön är ett måste för den grottintresserade

Graciosas yta är 61 km2, Azorernas näst minsta ö. Här bor det knappt 5000 invånare i en kommun. Den största staden heter Santa Cruz da Graciosa.

Graciosa kallas för den vita ön på grund av landskapet där det på vissa platser domineras av vita bergarter "Pedras Brancas" (vita stenar), "Serra Branca" (vit bergssida) och "Barro Branco" (vit lera). Sevärdheter i form av arkitektur, byggnader och museer är det ont om men naturen och landskapet har desto mer att erbjuda.

På ön finns "Furna do Enxofre", Svavelgrottan, ett unikt geologiskt fenomen. Inuti i kratern av en tidigare vulkan finns en tunnel som är 100 meter djup och som sedan öppnar sig i ett enormt valv som är 80 meter högt. I botten på grottan finns en sjö med en diameter på 130 meter och ett djup på 15 meter. Prins Albert av Monaco var en av de första besökarna i grottan då han tog sig ned med repstege 1879. Grottan har två ingångar förutom via tunneln där man lagt stentrappor för att det ska vara enklare att ta sig in. Bästa tiden att besöka grottan ska vara mellan 11-14 då solen står högt på himlen och lyser in i grottan. Det finns fler grottor att besöka på Graciosa men ingen är lika fantastisk.

Förutom grottor finns det även vackra kullar och skogar på ön och klipporna längs kusten bidrar också till upplevelsen där de sticker upp mer som en del av landskapen än som öar. På ön finns det även gott om kvarnar och det unika med dessa är att hela kvarntornet roterar.
Huvudstaden Santa Cruz da Graciosa är en liten stad med ganska smala gator. I staden fins det etnografiska museet och även ett sk. vattentorg som består av två vitkalkade bassänger. Intill växer de berömda arcucaria-dungarna. Arcucarian är ett av de äldsta trädsorterna på jorden. Vid havsviken hittar du förutom badplatser även en gammal valfångststation.

I den lilla byn Carapacho som ligger vid öns sydspets finns en varm källa som det sägs vara nyttigt att bada i. Byn Luz en bit därifrån ligger vackert vid havet intill vulkankratern på ön. Vill man bad är byn Senhora da Vitoria det bästa stället.

 

Azorerna