Romulus -Webbplatsen om Rom och dess sevärdheter
Azorerna - SökAzorerna - RSS feedAzorerna-Kontakt
Om AzorernaAzorerna - NyheterAzorerna - Fotogalleri - BilderAzorerna - GästbokAzorerna - Länkar

São Jorge

Azorerna

Ön för dig som är intresserad av vandring, byggnadskonst och orörd natur

São Jorges yta är 246 km2 och det är en avlång ö, 65km lång, 8km bred. På ön bor det knappt 10 000 invånare och ön är delad i två kommuner. Ön ligger mellan Terceira, Graciosa, och Pico. Öns största städer heter Calheta och Velas.

Ön är den som kanske ger det enklaste intrycket men visar ändå prov på en rik byggnadskonst genom sin arkitektur och kultur. Tyvärr har mycket av de äldre byggnaderna raserat genom jordskalv.

São Jorge har ett enastående landskap med dramatisk kustlinje och vackra skogar. Från öns högsta punkt på 1 053 meter kan man se ut över ön. Ön är en enda stor bergsrygg där korna betar på de gröna, frodiga sluttningarna. Kusten är brant på de flesta ställena och det kan vara svårt att komma ner till vattnet. På en del av odlingsområdena växer det exotiska frukter och du kan även få se drakträden med sina vackra blommor. Ön har en del flacka kustområden som kallas fãja och den vackraste av dem är Fãja de Cldeira do Santo Cristo.

Ön med sin orörda natur och vackra miljö gör den till en av Azorernas bästa öar för vandring och det finns några bra stigar och vandringsleder även om den mesta vandringen kräver lite rejälare skor och att man har med sig en kompass.

Huvudstaden Velas är en mysig, liten stad med ett härligt läge vid kusten. Staden är som sagt liten och ganska snart har du sett det mesta. Parken i staden är en av sevärdheterna med byggnader i annorlunda stil med detaljer i sprakande färger men i övrigt vitmålade. Stadshuset är ett bra exempel på azoreansk barock och Largo De joão är en vit, ståtlig kyrka. Båda är sevärda för den som uppskattar byggnadskonst.

Andra sevärdheter på São Jorge är fyrplatsen Rosais och nationalparken Sete Fontes som beskrivs som ett paradis med vackra dammar och tropisk inslag. I den lilla byn Urzelina kan man få se ett klocktorn sticka upp ur lavan som begravde resten av kyrkan vid ett utbrott 1 maj, 1808. Du kan om du vill besöka kyrktornet vars trägrind alltid står öppen.

 

Azorerna